Borneo

Tröglorin är en av få giftiga däggdjur. Med lite tur kan den dyka upp under nattvandringarna. Foto: LG.

Dag 11

Vi njuter av ännu en dag i den artrika tropiska regnskogen och kan fortsätta att förundras av vad vi upptäcker i såväl det stora som det lilla.


På Borneo finns en av världens största myror, jätteskogsmyra som är 28 mm. Och visste du att det på Borneo nyligen upptäckts en ny art av trädlevande myra, som för att skydda sin koloni mot angripare, kan explodera? Vid ett angrepp böjer den sin kropp så kraftigt att den hastigt brister och släpper ut ett giftigt sekret och offrar därmed sig själv för kolonins fortlevande. Vi håller också utkik efter någon av skogens alla kamouflerade insekter och naturligtvis den trehornade noshörningsbaggen, en bjässe på upp till 11 cm med tre stora horn i pannan.


I något av de mindre vattendragen i skogen har vi chans att uppleva någon av Borneos arter av vinkande bäckgrodor. Denna mycket speciella grupp grodor lever i närheten av forsande bäckar där ljudet av det flödande vattnet skulle överrösta grodornas lockrop. För att komma runt detta bekymmer har grodorna utvecklat ett sätt att vinka med sina bakben, exponera ljusare simhud mellan tårna, och på så vis signalera till det motsatta könet. En spännande syn att uppleva, som visar grodornas anpassning till sin specifika miljö!


På kvällen kan vi hålla ögonen öppna efter mushjortar, det finns chans att se världens minsta hjortdjur, den mindre mushjorten, bara 30 cm hög! Kika efter reflektioner från ögon i lampans sken!


Logi: Danum Valley - Danum Valley Field Center Resthouse - 2 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Njuta av naturen runt de små vattendragen i regnskogen och hänföras av hur anpassade många arter är till sin miljö. Kanske lyckas vi se ett spökdjur under kvällsvandringen!

En porlande bäck genom regnskogen i Danum Valley. Foto: BNT.

Dag 12

Idag tar vi farväl av vackra Danum Valley för denna gång med en sista morgontur i skogen. Kanske får vi en glimt av en av världens största fasaner, större argusfasan (great argus). Hanen med sina vackra armpennor prydda av rader av ögonfläckar och ett klarblått huvud är en spektakulär syn. Eller kanske en skymt av den säregna, endemiska borstskrikan (Bornean bristlehead). Unikt för arten är dess fjäderlösa hjässa med korta gula borstliknande utskott, som gett arten sitt namn.


Efter lunch checkar vi ut och körs mot flygplatsen i Lahad Datu. Där vi tar ett inrikesflyg klockan 16.00 tillbaka till Kota Kinabalu. 


Logi: Kota Kinabalu - Hotell Dreamtel - 3 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att äta frukost i sällskap med kastanjebruna bladapor som klänger i träden utanför verandan.

Borstskrika är ännu en av Danums vackra endemer, en drömart för många besökare till Borneo! Foto: LG.

Dag 13

Efter frukost finns tid att packa ihop sig, ta en sista titt i staden och förbereda sig för hemfärd. Transport till flygplatsen och hemresa. 


Måltider som ingår: Frukost och lunch

Paradissnoken kan glidflyga från trädgrenar genom att platta ut sin kropp. Foto: BNT.

Magiska upplevelser i regnskogen! Självlysande svampar är en av dem. Foto: BNT.

Förundras över den spektakulära trehornade noshörningsbaggen, en av insektsvärldens giganter. Foto: BNT.

Det västliga spökdjuret är en av Borneos märkligaste arter. Den fångar insekter i nattmörkret som den upptäcker med sina jätteögon. Foto: LG.

Den kastanjebruna bladapan äter främst blad och frukt och kan ofta

ses i Danum. Foto: BNT.

Inresebestämmelser

Du behöver inte något visum för att resa in i Malaysia. Resenärer som vill resa till Malaysia måste ha giltigt pass med en kvarvarande giltighetstid på minst sex (6) månader vid in- och utresa från Malaysia.


Boende

Våra boenden på resan varierar från camping till enkla men bekväma lodger. Vad gäller campingen står vi för tält, sovsäckar och liggunderlag. Vill du ligga extra bekvämt så rekommenderar vi att du själv tar med ditt eget favoritliggunderlag. Priset är beräknat på del i dubbelrum, enkelrumstillägg tillkommer.


Måltider

Måltiderna vid lodgerna är vanligtvis bufféer med en variation av rätter som passar de flesta smakriktningar, det finns alltid vegetariska alternativ. Har du matallergier, kontakta oss i förväg så löser vi det.


Vandringar

Resan innebär vandringar i regnskogsmiljö längs stigar. Resan passar därför inte dig som har nedsatt rörlighet. Terrängen varierar men vandringarna är normalt inte särskilt ansträngande för en person som har normal kondition. Det som kan kännas är temperaturen som ligger strax under 30 grader men vi tar ofta paus för att se på arter och dricka vatten. Vandringarna är vanligtvis 2-3 timmar längs stigar i regnskogen. Du bär en lätt packning med vatten och lite personliga småsaker som kamera mm.  För att förbereda dig kan vi varmt rekommendera regelbundna skogspromenader där hemma om cirka 30 minuter. Upplevelserna blir så mycket bättre om man bara har förberett sig lite på hemmaplan!


Toalettbesök i djungeln

Samtliga våra boenden har toaletter men under vandringarna är det besök i busken som gäller. Täck alltid över toalettpapper och lämna inga spår efter dig i skogen.


Sjukdomar

Inga obligatoriska vaccinationer krävs av de malaysiska myndigheterna. Dock krävs att du visar upp ett intyg om vaccination för gula febern om du anländer direkt från vissa länder i Afrika eller Sydamerika som har gula febern. Vi rekommenderar dock att du besöker din vaccinationsmottagning för att få aktuell information om eventuella vaccinationer och malariaprofylax. Normalt rekommenderas att du har ett gott skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B samt mot tyfoid och japansk encefalit samt att du ser över vaccinationer mot polio, stelkramp och difteri och tar någon form av malariaprofylax.


Iglar och bitande insekter

Mygg och andra bitande insekter finns men inte alls i svenska sommarmängder. Långärmat på kvällar och mornar och ett myggstift med DEET, typ Mygga, skyddar bra. Vi får ofta frågor om Borneos iglar och om de bär på några sjukdomar. Vi kan där lugna dig och berätta att de inte bär på några sjukdomar. Under vandringar kan man ibland stöta på iglar som väntar på att något däggdjur ska passera. De är dock enkla att skydda sig från med igelsockor och långbyxor. Om de skulle sätta sig är de enkla att plocka bort, rulla ihop till en liten boll och sprätta iväg!


Dag 10

Regnskogen i morgonljus är en fröjd för ögat och dimmorna som sakta lättar och avtäcker de majestätiska dipterokarpträden och den lummiga grönskan i undervegetationen. Dagen fyller vi med vandringar där vi ska försöka att se några av skogens vackraste fåglar, de färgrika juveltrastarna (pittas). Dessa mytomspunna och eftersökta skygga fåglar lockar fågelskådare från hela världen hit. Vi har chans att se sex olika arter i Danum, och vi ska göra vårt bästa för att få se några av dem, varför inte den vackra azurkronad juveltrast (blue-headed pitta)! De är dagaktiva och letar gärna insekter på marken och i låg undervegetation. En annan fascinerande art att titta efter är den vackert spräckliga, gröna trädlevande skogsdraken. En upp till 60 cm lång ödla där hanen har en ståtlig kam av taggar från huvudet ned till svansroten och ljusgula prickar på buken och sidorna. En annan vacker reptil tillhör släktet flygormar. Den upp till 130 cm långa paradissnoken är fint tecknad i röda och gröna nyanser. Extra fascinerande är dess förmåga att spänna ut sina revben, och på så vis platta ut kroppen vilket gör att den kan glidflyga till säkerhet från trädgrenar. 


På kvällen gör vi oss redo och vandrar ännu en gång ut i mörkret. Kanske släcker vi våra lampor en kort stund i mörkret, låter våra ögon vänja sig och spanar över marken. Om vi har tur bjuds vi på en spektakulär syn av svampar som lyser med ett svagt grönt ljus i mörkret. Dessa självlysande svampar tros på detta sätt locka till sig insekter som kan hjälpa till att sprida deras sporer. En annan art att hålla ögonen öppna för är leopardkatten, ett fläckigt litet kattdjur som ibland rör sig helt nära forskningsstationen.


Logi: Danum Valley - Danum Valley Field Center Resthouse - 2 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: När skogens intensiva grönska plötsligt avbryts av en vacker, färgrik juveltrast på en gren. En magisk nattupplevelse när skogens svampar lyser med ett grönt skimmer.