Borneo

Följ med oss till Borneo i juni 2019!


Om resmålet

Följ med oss till Borneo och vandra i vackra regnskogar, flyt sakta fram i gryningen på någon av alla floder eller njut av ett svalkande dopp i ett vattenfall. Förundras över allt från orangutanger och elefanter till köttätande växter, flygande ödlor och färggranna jätteinsekter. Borneo är världens tredje största ö, lite drygt 1,5 gånger Sverige, och dess läge mitt på ekvatorn gör att ön täcks av frodig regnskog. Temperaturen på låglandet varierar mellan 25-34 grader och skogarna är ständigt gröna tack vare den rikliga nederbörden, mellan 2000-4000 mm per år, klimatet är därmed idealiskt för att regnskog ska kunna utvecklas. Borneos regnskog är också en av världens äldsta, den har existerat i 140 miljoner år, vilket gett växt- och djurliv gott om tid att utveckla en mängd unika former.


Borneo ingår i en av 35 utpekade biologiska hotspots, vilket innebär att Borneo är ett av världens viktigaste områden för biologisk mångfald. Cirka 15 000 växtarter har hittats på Borneo, en tredjedel av dem finns ingen annanstans på jorden. Bara antalet trädarter ger perspektiv på detta. På en 52 hektar stor provyta, cirka tiondel av Södermalms yta i Stockholm, hittades 1175 arter av träd, att jämföra med hela Sverige som har 45 arter…


Djurlivet är lika imponerande med drygt 220 arter däggdjur och 420 arter fåglar. Borneo präglas också av sin omväxlande topografi och Sydostasiens högsta berg, Mount Kinabalu (4095 m), ligger här. Låglandet domineras av en grupp träd som heter dipterokarper, högvuxna raka träd som sätter sin prägel på denna regnskogstyp. Det är fascinerande att se hur vegetationen förändras när man tar sig upp på högre höjder. Till skillnad från Sverige där trädgränsen går vid ca 900 m så finns här träd upp till 3300 m! På högre höjd förändras skogarna successivt och träden blir lägre och andra arter som ormbunksträd trivs. Skogarna på högre höjd sveps också dagligen in dimmor som gynnar mossor, orkidéer och ormbunkar. Bara Mount Kinabalu har med sina 608 arter fler ormbunksarter än hela Afrika. Rikedomen av orkidéer är ännu mer imponerande, mer än 1200 arter har hittats på berget.


Information


Datum: 26 juni - 8 juli 2019


Pris: 39 000 SEK


Antal deltagare: Min 8 st, max 10 st


Vad ingår:

  • Två svensktalande reseledare och två lokala guider
  • Alla aktiviteter enligt program
  • Samtliga måltider enligt program
  • Boende i delat dubbelrum (enkelrum kan bokas mot tillägg)
  • Samtliga transporter i luftkonditionerade bilar
  • Samtliga parkavgifter och kameratillstånd
  • Inrikesflyg, Lahad Datu - Kota Kinabalu


Vad ingår inte:

  • Flyg Sverige-Kota Kinabalu, Borneo ToR
  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
  • Alla utgifter av personlig karaktär, så som dricks, dryck och tvätt.


Funderingar?

Anmälan:

För att anmäla intresse, skicka ett email med dina kontaktuppgifter till info@bergmannaturetours.com.


Vi återkommer då med mer information.

Givetvis går det också bra att kontakta oss för frågor eller funderingar om resan.


Hur du anmäler dig till resan och våra resevillkor hittar du här.Bergman Nature Tours

har ställt lagstadgad

resegaranti till

Kammarkollegiet.Som arrangör av paketresor är man enligt paketreselagen skyldig att lämna information om resenärens rättigheter och den resegaranti som gäller för resan. Denna information ska lämnas genom ett särskilt standardinformationsformulär.


“De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företag Bergman Nature Tours  kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt. Dessutom har företag Bergman Nature Tours enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd. Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302 finns här.

Borneos flygande djur

Borneos regnskogar är världens högsta med träd som blir upp till 90 meter! Och Borneos regnskogar skiljer sig även på andra sätt från de i Afrika och Amazonas, de är mycket mer varierande i höjd och har längre avstånd mellan de höga jätteträden som sticker upp ovanför regnskogstaket. Medan djuren i andra regnskogar enkelt kan springa mellan träd med hjälp av lianer och grenar från tätt stående träd är situationen en helt annan i Borneos regnskogar. För att ta dig från ett träd till ett annat i jakt på frukt eller annat ätbart är du helt enkelt tvungen att ta dig ned på marken med jämna mellanrum och sedan klättra hela vägen upp igen. Men 130 miljoner års evolution har här gynnat individer som kunde ta genvägar runt detta. På Borneo har en rad djurgrupper utvecklat flygförmåga! Det finns flygande ekorrar, ödlor, grodor och till och med flygande ormar! De har utvecklat hudflikar, flyghud mellan tår och till och med extra hud så att de kan spänna ut sina revben och på så vis få en viss flyg- eller glidförmåga. Att se en ödla kasta sig handlöst från ett träd och sedan sträcka ut sina revben till glidflykt är en märklig upplevelse!


Upplev Borneos regnskogar på riktigt

Vår ambition under resan är att resenärerna ska få uppleva regnskogen på “riktigt”. Vi kommer att ta med er till de bästa platserna och försöka peka ut och beskriva det som är Borneos verkliga mångfald. Vi vandrar i regnskogen och tittar på allt från växter, insekter, fåglar, reptiler och groddjur till de stora däggdjuren och berättar hur ekosystem fungerar. Vi vandrar även kvällsturer för att uppleva en helt annan värld när nattdjuren vaknar upp. Borneo har två säsonger, den torrare säsongen med mindre regn mellan maj till oktober och den regnigare mellan november och april. Vi åker under den torrare säsongen och under den delen av året då många träd sätter frukt vilket ger goda möjligheter till att se fruktätande fåglar och däggdjur.


Vi lägger naturligtvis ett stort fokus på att försöka se Borneos mest spektakulära arter som orangutanger, näsapor, näshornsfåglar och elefanter men vi kommer också att försöka att visa delar av Borneos mindre kända artrikedom som spökdjur, köttätande växter och spektakulära insekter. Vi tar er med till Borneos naturpärlor där ni har chansen att uppleva arterna tillsammans med kunniga guider som ger er maximala chanser att se Borneos unika arter.


Samtliga bilder på denna sida är tagna av Bergman Nature Tours (BNT) eller av våra lokala guider (LG) så fotomöjligheterna är stora!

Foto: BNT

Foto: BNT

Borneos floder och regnskogar

- en resa till orangutangens rike

Foto: BNT

DAGSPROGRAM

Foto: BNT

Foto: BNT

Dag 1

Vi möter upp er på flygplatsen i Kota Kinabalu och tillsammans tar vi oss till hotellet där vi ska sova vår första natt innan vi tar oss ut ut i regnskogarna. På eftermiddagen finns tid att duscha av sig resdammet och vila lite. Har du mycket energi kan vi rekommendera ett besök på någon av stadens marknader. Under middagen presenterar reseledarna mer om sig själva och vi går igenom programmet för de följande  dagarna.   


Logi: Kota Kinabalu - Hotell Dreamtel - 3 stjärnor

Måltider som ingår: Lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att få träffa de övriga deltagarna och dina guider och känna spänningen stiga inför det kommande äventyret.


Dag 2

Efter frukosten beger vi oss av mot den västra delen av Kinabalu National Park på berget Gunung Kinabalu, Sydostasiens högsta berg på 4095 möh. En två timmars bussfärd tar oss upp till Sayaps skogvaktarstation, strax över 1000 möh, som ursprungligen etablerades för att kontrollera illegal skogsskövling och jakt i området. Sayap är en vacker, lummig plats där vi hamnar mitt i orörd natur. Temperaturen ligger här på behagliga 20-25 grader med svalare nätter. Vi spenderar dagen med att vandra längs stigar i den omgivande skogen och spana efter fåglar och andra djur och utforska små porlande vattendrag. Djurlivet är spännande med en blandning av låg- och höglandsarter tack vare stationens höjd. Sayap har också en hög koncentration av endemiska arter. Här har vi chansen att bland annat få se tre vackra och speciella fågelarter som bara finns på Borneo, de så kallade Whiteheads trio, whiteheadtrogon (Whitehead's trogon), whiteheads spindeljägare (Whitehead's spiderhunter) och whiteheadbrednäbb (Whitehead's broadbill). På kvällen njuter vi av resans första vandring i denna artrika miljö efter att mörkret lagt sig. I pannlampans sken letar vi efter den endemiska fågelarten borneogrodmun (Bornean frogmouth), vackra groddjur och spännande reptiler. Här har också över 30 arter av nattaktiva däggdjur observerats.


Logi: Sayap - Sayap substation Camping - Camping i tält, delad toalett och dusch

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att få se någon av Borneos endemiska fågelarter, varför inte den otroligt vackra whiteheadtrogonen!


Dag 3

Vi vaknar upp tidigt för att vara med när skogen vaknar till liv och njuter av morgonens alla ljud. Sayap är ett spännande område med många endemiska fågelarter så det blir morgonens mål att hitta några av arterna i den lummiga regnskogen. En art att hoppas på är smaragdbrednäbb (green broadbill), kanske det grönaste ni sett i fågelväg! En utmaning att få syn på men vi ska göra vårt bästa för att få se den. Efter lunch fortsätter vi att utforska området, vi besöker ett vackert vattenfall där man kan ta ett dopp om man vill eller bara njuta av skönheten. Vi försöker också hitta några av områdets alla orkidéer, har vi tur blommar några av dem. Eller varför inte en av de köttätande växterna som finns här, kannrankan, som lockar insekter att drunkna i en kanna fylld med matsmältningsvätska. Ett av naturens underverk! På kvällen tar vi en tur med våra lampor igen och försöker hitta nya nattaktiva arter, kanske hittar vi också några sovande fåglar på sin nattkvist.


Logi: Sayap - Sayap substation Camping - Camping i tält, delad toalett och dusch (kall). Att tvätta av sig i den närliggande floden är ett härligt alternativ!

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att få titta ned i en vacker, fantasieggande kannranka och se vad den fångat.


Dag 4

Efter frukost kör vi mot vårt andra stopp på sluttningarna av det majestätiska berget Kinabalu. Vackra, vidsträckta vyer möter oss när vi efter ca 3 timmar kommer fram till vårt boende beläget på en liten höjd mellan två grönskande dalar. Stora trädormbunkar och dimmiga dalar skapar en äventyrlig atmosfär och påminner oss om regnskogarnas uråldriga existens här på Borneo. Detta boende ligger på något högre höjd, ca 1500 möh, och temperaturen ligger på ca 20 grader dagtid, när vi på eftermiddagen ser oss omkring efter nya arter längs stigar genom den närliggande skogen. Kinabalus nationalpark är ett mycket artrikt område med mer än 5000 växtarter och drygt 400 fågel- och däggdjursarter. Några av de endemiska arterna som vi hoppas få se under denna dag är guldnackad barbett (golden-naped barbet), borneogrönskata (Bornean green magpie) och borneoträdskata (Bornean treepie). Men som vanligt spanar vi efter allt spännande som kan dyka upp, stort som smått!


På kvällen vandrar vi ut med lampa och letar efter områdets spektakulära insekter, amfibier och reptiler. Nätterna är svala, 13 grader, så ta med varmare kläder för denna tur. Om vi har tur hittar vi någon av områdets endemiska horngrodor. Håll därför ögonen öppna för vackra och välkamouflerade grodor med utskott på ögonbrynen bland löven på marken!  Eller varför inte Malcolms näsgropshuggorm, också en endemisk art, med vacker svart-grön färgteckning.   


Logi: Kinabalu National Park - Ayana Resort - 2 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Njuta av molnregnskogens lummiga grönska och alla ljud från fåglar och insekter när vi vandrar längs stigarna.


Guldnackad barbett är av de vackra endemiska arterna i de artrika molnregnskogarna på Mt Kinabalu. Foto: BNT.


Dag 5

Idag lämnar vi berget bakom oss och reser vidare mot nya spännande miljöer. Vårt mål för dagen är att nå de artrika skogarna runt floden Kinabatangan och vårt boende för de kommande tre nätterna.  Resan dit tar omkring fem timmar i minibuss. Efter 40 km gör vi ett stopp för en chans att se världens största blomma, den fascinerande rafflesian som kan bli upp till 80 cm, på nära håll. Rafflesian är helt parasitisk, den har inga gröna blad utan är specialist på en enda art av lian, Tetrastigma rafflesiae. Rafflesian blommar bara under 3-5 dagar men som tur är blommar olika individer under olika tider på året så vi har en chans att få se den blomma. Vi håller tummarna! Här tar vi också en tur i en miljö som vi sällan kan besöka, här finns en serie hängbroar högt upp bland trädkronorna som ger en möjlighet att se livet i skogens krontak. Resan avslutas med en kort båtfärd för att nå fram till vårt boende alldeles intill floden. Nu är vi framme i näsapornas och orangutangernas land! Kinabatanganfloden är känd för sitt koncentrerade, rika djurliv och fascinerande variation av miljöer och på eftermiddagen glider vi iväg på en flodtur i båt.


Logi: Kinabatangan River - Borneo Nature Lodge - 3 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att se världens största blomma, rafflesian! Och lukta på den, den luktar som ruttet kött för att locka till sig pollinerande flugor.

Rafflesian är världens största blomma, upp till 80 cm! Foto: BNT.

Dag 6

Vi tar vara på morgontimmarna och beger oss ut på floden innan frukost för goda chanser att möta djurlivet längs flodens frodiga sidor. Vad ska dyka upp runt nästa krön? Kanske får vi ett första möte med näsapor som mumsar blad i något av de stora träden längs floden eller kanske flyger någon av Borneos åtta arter av näshornsfågel över våra huvuden. 

Vi återvänder för frukost och sedan finns tid för egna upptäckter och utforskning av området runt vårt boende. Håll ögonen öppna för de märkliga lyktstritarna som ibland sitter på en trädstam med sina udda former och färger.


När temperaturen gått ned lite på eftermiddagen och djuren börjar bli aktiva, beger vi oss ut på floden igen. Har vi tur kan vi stöta på en grupp av den utrotningshotade borneoelefanten som ibland visar sig längs floden. Med färre än 3000 individer kvar i världen är borneoelefanten starkt hotad men området kring Kinabatanganfloden är ett av artens starkaste fästen. Området runt Kinabatangan är speciellt rika på fikusträd så vi har också stora förhoppningar på att hitta orangutanger som kalasar på mogna fikon.


Efter middagen vandrar vi ut i kvällsmörkret för att lära känna några av områdets nattaktiva arter. Kanske hittar vi sovande flygdrakar, den mycket fascinerande grupp av ödlor som med hjälp av hudflikar mellan sina revben kan glidflyga i upp till 60 meter för att undvika fiender eller ta sig mellan regnskogens stora träd. Ganska imponerande för en 20 cm lång ödla!


Logi: Kinabatangan River - Borneo Nature Lodge - 3 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att få se en grupp av de utrotningshotade borneoelefanterna som lugnt betar bland träden vid sidan av floden.

Med färre än 3000 individer kvar i världen är borneoelefanten starkt hotad men området kring Kinabatanganfloden är ett av artens starkaste fästen. Foto: BNT.

Dag 7

Vi ges ännu en chans att före frukost möta några av flodens många arter när vi bekvämt glider fram i våra båtar. Vi håller utkik efter några av de vackra kungsfiskararterna som finns runt Kinabatangan. Vi kan bland annat stöta på storknäbbskungsfiskare (stork-billed kingfisher), orientkungsfiskare (oriental dwarf kingfisher) och bandad kungsfiskare (banded kingfisher) för att nämna några. En annan fågel att hålla utkik efter är en endemisk rovfågel som bara finns i Sabah, vitpannad pygméfalk (white fronted falconet). Den är världens minsta falk med sin 14-17 cm!


Vi välkomnas sedan tillbaka till frukost och det finns tid att skåda djurlivet kring vårt boende.

Efter lunch gör vi en utflykt till de spännande Gomantonggrottorna. Grottsystemet är det största i Sabah och består av två stora grottor, den “svarta grottan” Simud Hitam och den “vita grottan” Simud Putih. Det är den förstnämnda som är öppen för allmänheten och låter oss utforska denna mycket speciella miljö. Något av det första man lägger märke till är de stora mängderna guano, fladdermusspillning, på vissa håll i grottorna. Systemet är hem till omkring 275 000 fladdermöss av familjen veckläppade fladdermöss. På kvällen beger de sig ut från grottorna i en samlad flock för att jaga insekter i natten. Synen av tusentals fladdermöss som lämnar grottöppningen är verkligen spektakulär, kanske får vi också se jagande fladdermusvråkar (bat hawks) som försöker fånga ett kvällsmål. 

I grottan finns också svalor, svartbosalanganer (edible-nest swiftlet), vars bon, som svartbosalanganerna bygger av saliv, länge varit en eftertraktad delikatess i det kinesiska köket och nu blivit en exklusiv handelsvara med ett kilopris på upp emot 2000 USD. I detta grottsystem sker en kontrollerad skörd av bon två gånger per år, där fåglarna får chans att häcka mellan tillfällena. Licensierade klättrare tar sig upp i grottaket med hjälp av höga stegar och rep av rotting och bambu för att nå bona. Grottorna och den lummiga skogen runt omkring är ett skyddat reservat (3000 hektar) och här har vi goda chanser att hitta apor såsom bladapor och till och med orangutanger, tillsammans med ett rikt fågelliv i trädkronorna.


Logi: Kinabatangan River - Borneo Nature Lodge - 3 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att få en skymt av en jagande fladdermusvråk som fångar fladdermöss i luften när de svärmar ut ur grottan i skymningen.

Dag 8

Denna morgon lämnar vi Kinabatanganfloden och beger oss av mot Danum Valley Conservation Area, ett skyddat reservat av orörd, primär låglandsregnskog med en fantastisk artrikedom i de centrala delarna av Sabah. Vi börjar resan med en kort flodtur till platsen där vi byter båt till bil, och kör sedan två timmar till staden Lahad Datu. Härifrån fortsätter färden ytterligare ca två timmar, varav 1,5 timmar på grusväg när vi tränger djupare in i regnskogen, mot Danum Valley Field Centre, vårt boende för de kommande 4 nätterna.

På fältstationen bedrivs aktiv forskning och utbildning inom tropisk ekologi så bli inte förvånad om vi under vår lunch delar bord med någon som forskar på tex klimatförändringarna, biodiversitet eller effekter av skogsskövling. Vi fylls av en känsla av förväntan när vi på eftermiddagen beger oss ut på vår första vandring i den vackra regnskogen som omsluter stationen. Här finns över 300 fågelarter och över 100 arter av däggdjur. Müellers gibbon, orangutang och kastanjebrun bladapa är några av de primater vi har chans att se här. Kommande dagar gör vi mestadels vandringar till fots, det bästa sättet att komma nära naturen och göra både små och stora upptäckter längs stigarna som grenar ut sig i skogen.


Efter att solen sänkts bakom trädtopparna och vi ätit middag, beger vi oss ut på resans kanske mest intressanta nattvandring. I ficklampans sken väcks snabbt upptäckarlusten och vi får åter chansen att förundras över märkliga insekter och sovande ödlor. Om vi har riktig tur, stöter vi kanske på det storögda, nattaktiva spökdjuret. Denna karismatiska lilla primat jagar insekter i undervegetationen och tar sig smidigt mellan trädgrenar i kvicka skutt med hjälp av sina långa ben.


Logi: Danum Valley - Danum Valley Field Center Resthouse - 2 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att få vandra in i en av världens mest artrika regnskogar och få börja utforska skogens hemligheter. Drömmen är att under vandringarna få se en skymt av den sällsynta och hotade trädleoparden bland träden.

Dag 9

Vi vaknar upp till ännu en dag mitt i regnskogen och fortsätter att utforska områdets mångfald av unika och fascinerande arter av både växter och djur. Över den närliggande floden går en lång hängbro, med vackra vyer över floden inramad av regnskogen, vykortsvackert! Har vi tur får vi kanske se en familjegrupp gibbonapor passera förbi i trädtopparna intill stationen. Dessa dagaktiva, långarmade primater svingar sig vigt från gren till gren och är mycket fascinerande att titta på. Om vi lyssnar noga på morgonen kan vi också få lyssna till deras karaktäristiska sång med utdragna rop, som de hävdar sitt revir med. Vi gör flera vandringar under dagen till olika delar av skogen och har tid att njuta av och fotografera denna vackra plats.


På kvällen har vi möjligheten att färdas i öppen bil och med lampor riktade in i skogen skåda efter nattaktiva däggdjur och fåglar. Kanske dyker någon art av sibetdjur upp. Dessa, upp till en meter långa, mårdlika rovdjur letar gärna efter mindre ryggradsdjur, insekter och maskar nattetid. Vissa arter är vackert tecknade med ränder längs sidorna. Vi håller så klart också utkik efter mer sällsynta arter såsom den trädlevande tröglorin, som trots sitt söta utseende producerar ett gift i speciella körtlar i armhålorna. Giftet blandas med saliv och sprids i pälsen som ett skydd mot angripare.


Logi: Danum Valley - Danum Valley Field Center Resthouse - 2 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att vakna av gibbonapornas morgonsång som ekar bland trädtopparna i morgondimmorna.

Dag 10

Regnskogen i morgonljus är en fröjd för ögat och dimmorna som sakta lättar och avtäcker de majestätiska dipterokarpträden och den lummiga grönskan i undervegetationen. Dagen fyller vi med vandringar där vi ska försöka att se några av skogens vackraste fåglar, de färgrika juveltrastarna (pittas). Dessa mytomspunna och eftersökta skygga fåglar lockar fågelskådare från hela världen hit. Vi har chans att se sex olika arter i Danum, och vi ska göra vårt bästa för att få se några av dem, varför inte den vackra azurkronad juveltrast (blue-headed pitta)! De är dagaktiva och letar gärna insekter på marken och i låg undervegetation. En annan fascinerande art att titta efter är den vackert spräckliga, gröna trädlevande skogsdraken. En upp till 60 cm lång ödla där hanen har en ståtlig kam av taggar från huvudet ned till svansroten och ljusgula prickar på buken och sidorna. En annan vacker reptil tillhör släktet flygormar. Den upp till 130 cm långa paradissnoken är fint tecknad i röda och gröna nyanser. Extra fascinerande är dess förmåga att spänna ut sina revben, och på så vis platta ut kroppen vilket gör att den kan glidflyga till säkerhet från trädgrenar. 


På kvällen gör vi oss redo och vandrar ännu en gång ut i mörkret. Kanske släcker vi våra lampor en kort stund i mörkret, låter våra ögon vänja sig och spanar över marken. Om vi har tur bjuds vi på en spektakulär syn av svampar som lyser med ett svagt grönt ljus i mörkret. Dessa självlysande svampar tros på detta sätt locka till sig insekter som kan hjälpa till att sprida deras sporer. En annan art att hålla ögonen öppna för är leopardkatten, ett fläckigt litet kattdjur som ibland rör sig helt nära forskningsstationen.


Logi: Danum Valley - Danum Valley Field Center Resthouse - 2 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: När skogens intensiva grönska plötsligt avbryts av en vacker, färgrik juveltrast på en gren. En magisk nattupplevelse när skogens svampar lyser med ett grönt skimmer.

Dag 11

Vi njuter av ännu en dag i den artrika tropiska regnskogen och kan fortsätta att förundras av vad vi upptäcker i såväl det stora som det lilla.


På Borneo finns en av världens största myror, jätteskogsmyra som är 28 mm. Och visste du att det på Borneo nyligen upptäckts en ny art av trädlevande myra, som för att skydda sin koloni mot angripare, kan explodera? Vid ett angrepp böjer den sin kropp så kraftigt att den hastigt brister och släpper ut ett giftigt sekret och offrar därmed sig själv för kolonins fortlevande. Vi håller också utkik efter någon av skogens alla kamouflerade insekter och naturligtvis den trehornade noshörningsbaggen, en bjässe på upp till 11 cm med tre stora horn i pannan.


I något av de mindre vattendragen i skogen har vi chans att uppleva någon av Borneos arter av vinkande bäckgrodor. Denna mycket speciella grupp grodor lever i närheten av forsande bäckar där ljudet av det flödande vattnet skulle överrösta grodornas lockrop. För att komma runt detta bekymmer har grodorna utvecklat ett sätt att vinka med sina bakben, exponera ljusare simhud mellan tårna, och på så vis signalera till det motsatta könet. En spännande syn att uppleva, som visar grodornas anpassning till sin specifika miljö!


På kvällen kan vi hålla ögonen öppna efter mushjortar, det finns chans att se världens minsta hjortdjur, den mindre mushjorten, bara 30 cm hög! Kika efter reflektioner från ögon i lampans sken!


Logi: Danum Valley - Danum Valley Field Center Resthouse - 2 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Njuta av naturen runt de små vattendragen i regnskogen och hänföras av hur anpassade många arter är till sin miljö. Kanske lyckas vi se ett spökdjur under kvällsvandringen!

En porlande bäck genom regnskogen i Danum Valley. Foto: BNT.

Dag 12

Idag tar vi farväl av vackra Danum Valley för denna gång med en sista morgontur i skogen. Kanske får vi en glimt av en av världens största fasaner, större argusfasan (great argus). Hanen med sina vackra armpennor prydda av rader av ögonfläckar och ett klarblått huvud är en spektakulär syn. Eller kanske en skymt av den säregna, endemiska borstskrikan (Bornean bristlehead). Unikt för arten är dess fjäderlösa hjässa med korta gula borstliknande utskott, som gett arten sitt namn.


Efter lunch checkar vi ut och körs mot flygplatsen i Lahad Datu. Där vi tar ett inrikesflyg klockan 16.00 tillbaka till Kota Kinabalu. 


Logi: Kota Kinabalu - Hotell Dreamtel - 3 stjärnor

Måltider som ingår: Frukost, lunch och middag

Att se fram emot denna dag: Att äta frukost i sällskap med kastanjebruna bladapor som klänger i träden utanför verandan.

Borstskrika är ännu en av Danums vackra endemer, en drömart för många besökare till Borneo! Foto: LG.

Dag 13

Efter frukost finns tid att packa ihop sig, ta en sista titt i staden och förbereda sig för hemfärd. Transport till flygplatsen och hemresa. 


Måltider som ingår: Frukost och lunch

Morgonutsikten från över floden Segama, Danum Valley är som taget ur ett vykort! Foto: BNT

Whiteheadtrogon, en av Borneos mest eftersökta endemiska arter.

Foto: LG.

Den frodiga vegetationen vid Sayap camping är en spännande blandning av låg- och höglandsarter tack vare stationens höjd. Foto: LG.

Smaragdbrednäbb, kanske den grönaste av Borneos fåglar! Foto: LG.

Vårt boende vid Kinabalu National Park med den lummiga skogen tätt inpå. Foto: LG

Det gäller att ha skarpa ögon om vi ska upptäcka horngrodan bland löven. Foto: LG.

Majestätiska trädormbunkar i sträcker sig mot ljuset i molnregnskogen.

Foto: BNT.

Vid Kinabatanganfloden har vi chansen att få närkontakt med näsapor, en art som bara finns på Borneo. Foto: LG(topp)/BNT(botten).

Vårt boende intill Kinabatanganfloden ger möjlighet till skådning direkt utanför dörren. Foto: LG.

Borneo är ett mecka för kungsfiskare, här bandad kungsfiskare och storknäbbskungsfiskare. Foto: LG/BNT.

Vi har chansen att se flera olika arter av näshornsfåglar, här en

orientnäshornsfågel. Foto: BNT.

Regnskogsträd i morgondimma, Danum Valley. Foto: BNT.

Sången av Müellers gibbon ger en speciell karaktär åt morgnarna. Den svingar sig med otrolig vighet mellan regnskogsträden, man undrar alltid hur den kan undvika att ramla ner… Foto: LG.

Vårt boende på Danum Valley Field Centre. Intill matsalen finns en veranda där man ibland kan se orangutanger i träden intill. Bra matplats! Foto: LG.

Tröglorin är en av få giftiga däggdjur. Med lite tur kan den dyka upp under nattvandringarna. Foto: LG.

Paradissnoken kan glidflyga från trädgrenar genom att platta ut sin kropp. Foto: BNT.

Magiska upplevelser i regnskogen! Självlysande svampar är en av dem. Foto: BNT.

Förundras över den spektakulära trehornade noshörningsbaggen, en av insektsvärldens giganter. Foto: BNT.

Det västliga spökdjuret är en av Borneos märkligaste arter. Den fångar insekter i nattmörkret som den upptäcker med sina jätteögon. Foto: LG.

Den kastanjebruna bladapan äter främst blad och frukt och kan ofta

ses i Danum. Foto: BNT.

VANLIGA FRÅGOR

Inresebestämmelser

Du behöver inte något visum för att resa in i Malaysia. Resenärer som vill resa till Malaysia måste ha giltigt pass med en kvarvarande giltighetstid på minst sex (6) månader vid in- och utresa från Malaysia.


Boende

Våra boenden på resan varierar från camping till enkla men bekväma lodger. Vad gäller campingen står vi för tält, sovsäckar och liggunderlag. Vill du ligga extra bekvämt så rekommenderar vi att du själv tar med ditt eget favoritliggunderlag. Priset är beräknat på del i dubbelrum, enkelrumstillägg tillkommer.


Måltider

Måltiderna vid lodgerna är vanligtvis bufféer med en variation av rätter som passar de flesta smakriktningar, det finns alltid vegetariska alternativ. Har du matallergier, kontakta oss i förväg så löser vi det.


Vandringar

Resan innebär vandringar i regnskogsmiljö längs stigar. Resan passar därför inte dig som har nedsatt rörlighet. Terrängen varierar men vandringarna är normalt inte särskilt ansträngande för en person som har normal kondition. Det som kan kännas är temperaturen som ligger strax under 30 grader men vi tar ofta paus för att se på arter och dricka vatten. Vandringarna är vanligtvis 2-3 timmar längs stigar i regnskogen. Du bär en lätt packning med vatten och lite personliga småsaker som kamera mm.  För att förbereda dig kan vi varmt rekommendera regelbundna skogspromenader där hemma om cirka 30 minuter. Upplevelserna blir så mycket bättre om man bara har förberett sig lite på hemmaplan!


Toalettbesök i djungeln

Samtliga våra boenden har toaletter men under vandringarna är det besök i busken som gäller. Täck alltid över toalettpapper och lämna inga spår efter dig i skogen.


Sjukdomar

Inga obligatoriska vaccinationer krävs av de malaysiska myndigheterna. Dock krävs att du visar upp ett intyg om vaccination för gula febern om du anländer direkt från vissa länder i Afrika eller Sydamerika som har gula febern. Vi rekommenderar dock att du besöker din vaccinationsmottagning för att få aktuell information om eventuella vaccinationer och malariaprofylax. Normalt rekommenderas att du har ett gott skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B samt mot tyfoid och japansk encefalit samt att du ser över vaccinationer mot polio, stelkramp och difteri och tar någon form av malariaprofylax.


Iglar och bitande insekter

Mygg och andra bitande insekter finns men inte alls i svenska sommarmängder. Långärmat på kvällar och mornar och ett myggstift med DEET, typ Mygga, skyddar bra. Vi får ofta frågor om Borneos iglar och om de bär på några sjukdomar. Vi kan där lugna dig och berätta att de inte bär på några sjukdomar. Under vandringar kan man ibland stöta på iglar som väntar på att något däggdjur ska passera. De är dock enkla att skydda sig från med igelsockor och långbyxor. Om de skulle sätta sig är de enkla att plocka bort, rulla ihop till en liten boll och sprätta iväg!