Reserapport Pantanal 2018

Följ med oss till

Pantanal 2020!

RESERAPPORT

Pantanal - en resa till jaguarens rike - 2018

Under två veckor i juli-augusti 2018 besökte Bergman Nature Tours det artrika våtmarksområdet Pantanal i Brasilien med en ny grupp resenärer. Resans mål var som alltid att ge våra resenärer minnesvärda naturupplevelser, ökad förståelse och kunskap om arter, ekosystem och naturvård, samt naturligtvis fantastiska möjligheter till högklassig naturfotografering. Och vi fick rik utdelning!


I reseberättelsen finns ett axplock av våra (reseledningens bilder är de utan fotobyline) och resenärernas bilder.


Vi startade från de norra delarna av Pantanal och färdades längs Transpantaneiran, en spikrak väg som byggdes för att underlätta transporter av boskap ut ur området. Numera används den mer och mer för att ta naturintresserade människor från hela världen in detta spännande område. Färden började bra med ett rikt fågelliv redan längs vägen på väg till vår första ranch. Nandu visade sig fint och snäck-glador spanade från var och varannan buske. Ett riktigt fin observation gjordes redan denna första dag, en jättemyrslok som lugnt vandrade i det savannlandskapet! Det fortsatte lika trevligt med bland annat rosenskedstorkar, svartbukig visseland och fullt med solande kajmaner. Trötta och nöjda anlände vi sedan till vårt första stopp, en ranch som ligger längs Transpantaneiran. I soluppgången dagen efter gjorde vi vår första tur till fots och hade turen att få se både tocotukaner och kapucinapor.


En överraskning väntade sedan alldeles intill boendet då vi upptäckte en sydlig tamandua, en art av myrslok, som klättrade upp i ett träd och lade sig att sova i ett termitbo. Ett stenkast från gården på ranchen slingrar sig också en av Pantanals många floder förbi. Här fick vi för första gången under resan njuta av att glida fram i båt med djurlivet tätt inpå. Kamerorna blev också uppvärmda när vi fick flera tillfällen att fotografera såväl cocoihäger som svarthalsad vråk och större svartvråk som svepte ned för att fånga fisk vid ytan intill våra båtar.

Foto: Carina Eliasson

Foto: Tommi Sandberg

Många andra fåglar förgyllde våra turer på vårt första stopp med fina observationer av flikjacana som häckade i en vattensamling intill vårt boende och flockar av de mycket vackra gulnäbbade kardinaltangarorna som flög runt strax intill restaurangen.


Pantanal har också flera endemiska arter och en av arterna som vi fick fina fotomöjligheter av var rostbukig guan, en stor fågel som jagats hårt i många delar men som har goda populationer på de rancher som vi besökte. Efter två fina dagar gjorde vi sedan den långa turen ner till floden Cuiaba. Resan ner bjöd även den på en rad fina upplevelser. Mest överraskande var kanske fyndet av rostsparvuggla som satt undanskymd bland bladen i ett träd. Den lysande röda rödhuvad trupial var en annan trevlig observation längs vägen.

Foto: Tommi Sandberg

Dagen efter var det dags för den allra första flodturen i jaguarens rike, det skyddade våtmarksområdet mitt i Pantanal där flera floder möts som skapar ett av världens bästa jaguarhabitat. Vi öppnade med att få närkontakt med en flock charmiga jätteuttrar som jagade fisk och markerade revir på flodstranden. Starkt hotade och mycket sällsynta på andra håll, men här lekte de för fullt framför våra båtar!

Strax därefter så pekade Fabricio, vår lokala guide, in mot den täta skogen längs floden och sa det magiska ordet - jaguar. Efter lite spanande så hittar även vi den. En vacker jaguar låg och vilade djupt inne bland träden, nästan osynlig. Kamerorna smattrar och efter en stund kommer jaguaren fram längs stranden och vi fick möjlighet att följa den. Det var det första av totalt tolv jaguarmöten under de fem dagarna som vi tillbringade på floden! Vår strategi att ta med lunchen ut till floden istället för att lägga flera timmar varje dag på att åka fram och tillbaka till lodgen visade sig än en gång leda till spännande möten utöver det vanliga. Vid våra jaguarmöten tar vi det också lugnt, även om jaguaren ligger och vilar så väntar vi. Även det betalade sig denna resa. Sammanlagt så såg vi tre lyckade jakter, två kajmaner och en kapybara blev slagna av jaguarer framför våra båtar!

Miljön i området där jaguarerna huvudsakligen jagar längs de torra strand-bankarna och undviker våtmarkerna omkring gör att man kan följa deras jakter på ett helt unikt sätt med båt. Adrenalinpåslaget som man får när man på 20-30 meters håll kan följa en jaguar som är på helspänn för att fånga ett byte är påtagligt…

Foto: Tomas Wallén

Foto: Yvonne Dresler

Det mest spännande mötet var nog när en jaguarhona efter en lång vandring längs flodstranden plötsligt slog en kapybara i det höga gräset mitt framför en av våra båtar. Normalt dödar jaguaren sina byten snabbt genom att hörntänderna slår genom skallbenet men här fick honan inte rätt grepp utan hon fick kämpa en god stund innan hon lyckades lägga ned kapybaran. Allt fångas på bild av våra kameror!


En annan jaguar fångade en kajman skymd bakom högt gräs men den andra kajmanen fångades inför öppen ridå av en simmande jaguar! Jaguaren simmade längs våtmarksvegetationen och plötsligt plaskar det till och allt är över på några sekunder, kajmanen släpas in i det höga gräset in i skuggan för att ätas upp i lugn och ro.

Foto: Tommi Sandberg

Vi såg jaguarer samtliga fem dagar - jaguarer som vilade, vandrande, simmade, tvättade sig, hade med sig sin unge och inte minst jagade. Att se hur avslappnade jaguarerna var inför våra båtar och smattrande kameror kändes verkligen bra.


En av de märkligare upplevelserna av djur som inte bryr sig om att det ligger båtar med människor var nog när en cocoihäger landade några meter framför våra båtar, mellan oss och en jaguar som vilade på stranden. Uppenbarligen var den helt omedveten om att en jaguar betraktade den med stort intresse från ena håller och några båtlaster människor från det andra hållet, för cocoihägern började att jaga fisk, allt medan vi var på helspänn ifall jaguaren skulle försöka sig på ett språng. Nu lade sig jaguaren snart tillrätta igen och hägern fångade en fisk framför oss, vilken rolig upplevelse!

Foto: Tommi Sandberg

Dessa helt obrydda jaguarer har gjort att turismen i området ökat, och lett till minskad jakt och jaguarerna bidrar nu rejält till den lokala ekonomin, de har blivit mer värda levande än döda, precis vad vi vill stödja med våra resor.

Foto: Tomas Wallén

En av resans självklara höjdpunkter var också möten med världens största ara, den starkt hotade hyacintaran där ett par med en halvvuxen unge hade ett hålträd som de besökte alldeles intill vår lodge. Pantanal hyser huvuddelen av världspopulationen och de rancher som vi besöker arbetar aktivt med bevarandet av dessa magnifika fåglar.

Den märkliga saxnäbben var en annan efterlängtad fågel som vi såg på en sandbank längs floden.

Sedan var det dags att besöka nästa ranch längs Transpantaneiran. Här låg tapir högt på vår önskelista. Till vår stora lycka fick vi fantastiska möjligheter att fotografera en individ som vandrade alldeles intill vår bil under en kvällstur. Otroligt häftigt var också att vi fick se ett till kattdjur under resan, en ozelot som visade sig snyggt intill bilen under samma kvällstur!

Under våra andra vandringar under dagarna visade sig bland annat brunörad aracari, gulnäbbad hocko och de gigantiska jabiru-storkarna som häckade intill lodgen för att nämna några av de mer spektakulära arterna. Här fick vi också se några spännande reptiler. Rödfotad sköldpadda och svartvit teju visade sig fint och lät sig snällt fotograferas. Här fanns också stora mängder kajmaner vid några av de kvarvarande vattensamlingarna, vilket gav enastående möjligheter att studera dem i närbild. Att se hur de påhittiga kapucinaporna plundrade ett myrbo uppe i ett träd var en annan höjdpunkt under en morgontur.

Foto: Tommi Sandberg

Så var det dags för resans sista ranch, en ranch som tagit stora kliv mot en mer viltvänlig skötsel sedan antalet naturturister börjat öka. Här tog vi traktor och vagn genom våtmarkerna till en vacker flod med solande kajmaner, en stor koloni med amerikansk ibisstork och inte minst rosenskedstorkar som med jämna mellanrum passerade i det vackra kvällsljuset till stor glädje för sällskapets fotografer.

Vår tidiga morgontur på ranchen gav en trevlig överraskning, en sydlig tamandua som vandrade obekymrat på jakt efter termiter och annat gott.

Eftersom den här ranchen ligger lite högre fanns här en spännande skog att utforska som gav flera nya arter.

Blekhuvad kastanjespett och rödstjärtad jakamar visade sig här fint för oss.

Foto: Tomas Wallén

Även ett nytt däggdjur dök upp efter ivrigt spanande, de kvicka små svartsvansade silkesaporna. Här kom också en fin observation av en flock av de betydligt trögare svarta vrålaporna. När vi nästan gett upp hoppet om att hitta några nya arter på vår sista tur på resan så stod den plötsligt där, den efterlängtade rödbenta serieman, en särling som bara har en syskonart i sin familj. De två arterna av seriemor anses vara de närmsta släktingarna till en grupp utdöda gigantiska köttätande fåglar, de så kallade terrorfåglarna. En bra avslutning på våra gemensamma turer!

Ja, sammanfattningsvis så gav resan en rad oförglömliga naturupplevelser.  Och då har vi här bara nämnt en bråkdel av de 179 arter av fåglar, däggdjur och reptiler som vi såg på resan... Vi i reseledningen kan knappt bärga oss innan vi får åka tillbaka! Vi tackar alla våra resenärer för att de ville dela dessa fantastiska upplevelser med oss. Vilken kul resa det blev!


...Och ni andra som inte var med på denna resa, om ni är intresserade att följa med oss nästa gång vi besöker Pantanal eller något av våra andra resmål, hör av er så berättar vi mer!


Foto: Tommi Sandberg

Bergman Nature Tours    Stavsättersvägen 33,  589 64 Sturefors  -  070 625 25 34  -  info@bergmannaturetours.com